top of page

Hormipinnoitus

Hormitarkastus ja tiiveyskoe

Kartoitamme tulisijan ja hormiston kunnon veloituksetta

Tutkimme kotisi hormien kunnon silmämääräisesti, tarvittaessa hormikameralla ja savupanoskokeen avulla. Tiiveyskoe on sinulle ilmainen, tehtiin se sitten työpaikallasi, kotonasi tai kesämökilläsi. Tiiveystarkastuksen varaaminen ei myöskään sido sinua mihinkään.

Savupiipun tiiveystarkastus käytännössä:

  • Ammattilaisemme tulee sovittuun paikkaan, sovittuna ajankohtana

  • Hormien tiiveyden tarkastus silmämääräisesti

  • Hormien tiiveyden tarkastus savupanoskokeella

  • Tarvittaessa hormien videokuvaus hormikameralla

  • Arvio hormien kunnosta ja tarvittavista toimenpiteistä

  • Kirjallinen tarjous hormien kunnostuksesta

  • Ratkaisuehdotus ja aikataulu projektille  

Tiiveystarkastuksen yhteydessä kerromme sinulle:

  • Tulisijan, savupiipun ja hormiston todellisesta kunnosta

  • Kaikki tarvittavat hormipinnoituksessa tehtävät toimenpiteet

  • Suosituimmat hormisaneerausmenetelmät

  • Mitä hormisaneeraus tarkalleen maksaa

  • Kuinka pitkät takuut myönnämme työlle

  • Tulisijan ja savupiipun käyttöön, huoltoon ja tarkastuksiin liittyviä asioita

Vanhoihin savupiippuihin suositellaan tehtäväksi tiiveystarkastus (savupanoskoe) tasaisin väliajoin, jotta piipun kunto ei pääse heikentymään kiinteistönomistajan sitä tietämättä. Tiiveystarkastus on maksuton ja sen voi tilata puhelimitse tai nettisivujemme kautta. Asiantuntijamme pääsevät paikalla yleensä hyvinkin nopealla aikataululla.

AURINKOTEHOA PALVELEE SEURAAVASTI

Kirjallinen tarjous: Mikäli tarkastuksessa ilmenee korjaustarpeita, niin edustajamme laskee halutessasi kirjallisen tarjouksen työstä.

​

Kiinteä hinta: Tarjous sisältää kiinteän hinnan tehtävästä korjaustyöstä. Hinta sisältää kaiken työn ja materiaalin, eli mitään yllättäviä kuluja ei pääse muodostumaan. Tarjoukselle erittelemme valmiiksi kotitalousvähennyksen osuuden, jonka voitte hyödyntää.

​

Hormipinnoitus: Hormipinnoitus tehdään liukuvalumenetelmällä ja laadukkaalla keraamisella massalla. Nykyään myös öljyhormien massaaminen onnistuu. Pinnoitustyön kesto on keskimäärin 1-3 päivää.

Dokumentointi: Pinnoituksen jälkeen varmistamme hormien tiiveyden vielä savupanoskokeella sekä tarvittaessa hormikameralla.

​

Lopputarkastus: Asentajamme tarkastaa työnjäljen, kaikki työvaiheet sekä lopputuloksen yhdessä asiakkaan kanssa.

​

Takuut: Myönnämme työlle 5 vuoden takuun ja pinnoitusaineelle (massalle) materiaalivalmistajan myöntämän 10 vuoden takuun. Hyväksytyn lopputarkastuksen jälkeen takuut astuvat voimaan.

Usein kysytyt kysymykset hormipinnoituksesta

Mitkä asiat muuttuvat hormipinnoituksen myötä? 

​

  • Paloturvallinen hormisto/savupiippu (tukkii vuodot)

  • Ei myrkyllisiä savu- ja palokaasuja huoneilmaan

  • Lujittaa piipun rakenteen (esim. heikot väliseinät)

  • Paremmin vetävät hormit

  • Paremmin lämpöä varaava piippu

  • Poistaa nokipalo-, savuvahinko- ja häkävahinkoriskit

  • Pinnoite on VTT:n testaama ja sertifioima

  • Kestävä ja todella pitkäikäinen ratkaisu

  • Kustannustehokkain ratkaisu

  • Pinnoitus on nopea ja siisti ratkaisu (tehdään pääsääntöisesti katolta käsin)

  • Säästät aikaa ja rahaa (vanhaa piippua ei tarvitse purkaa ja muurata uudelleen)

 

Miksi savupiippua ja tulisijaa on hyvä huoltaa? 

​

Suurinosa 80-luvulla ja sitä aiemmin muuratut savupiiput ja tulisijat vuotavat tai ovat muuten heikossa kunnossa. Huonokuntoiset tulipesät, vuotavat savu- tai ilmahormit, heikot väliseinät sekä murtuneet piipunpäät aiheuttavat merkittävän paloturvallisuusriskin. Heikossa kunnossa olevaa tulisijaa ja hormistoa on myös epämukavaa käyttää. Rapautuneen hormin veto- ja varauskyky on monesti todella heikko ja epätasainen. Tästä syystä vanhan tulisijan ja hormiston tarkastus ja tarvittavat huollot tulisi suorittaa ennen kuin se on liian myöhäistä.

 

Kuinka usein hormistoa tulee huoltaa? 

​

Nuohous on lain vaatima ja yksi parhaista vuosittaisista huoltotoimenpiteistä. Nuohous ei kuitenkaan korjaa vanhaa, rapautunutta ja mahdollisesti vuotavaa hormia. Tästä syystä huonokuntoinen hormisto tulisi aina tarkastuttaa ammattilaisella ja tehdä siltä pohjalta huoltosuunnitelma. Tänä päivänä hormipinnoitus (liukuvalu) on suosituin hormiston saneeraustapa. Hormipinnoitus tukkii kaikki vuodot, lujittaa piipun rakenteen ja pidentää savupiipun käyttöikää kymmeniä vuosia. Hormipinnoitusta ei tarvitse tehdä kuin kerran. Tämän jälkeen vuosittainen nuohous riittää pitämään savupiipun paloturvallisena ja toimintavarmana.

 

Kannattaako ilmahormeja huoltaa? 

​

Kaikista tärkeintä on, että savuhormit ovat pinnoitettuja, tiiviitä ja rakenteellisesti ehjiä. Ilmahormien kunto ei suoranaisesti vaikuta paloturvallisuuteen. Huonokuntoinen ilmahormi kuitenkin heikentää savupiipun rakennetta. Yleisimpiä ongelmia huonokuntoisessa savupiipussa on irtoilleet väliseinäkivet, sortuneet väliseinät, rapautunut piipunpää sekä veto- ja varausongelmat. Mikäli hormipinnoituksen yhteydessä massataan myös ilmahormit, saadaan piipun rakenteesta lujempi, tiiviimpi, paloturvallisempi ja sitä kautta pitkäikäisempi. Mitä useampi hormi massataan, sitä parempi lopputulos saadaan.

 

Miten hormistossa olevat vuodot saa korjattua? 

​

Nykyaikainen hormipinnoitus (liukuvalu) on nopein, paras ja edullisin tapa tukkia vuodot. Ensin pinnoitettava hormi putsataan noesta, jonka jälkeen hormin sisäpinnat kostutetaan. Tämän jälkeen hormin pohjalle lasketaan valupallo, joka paineistetaan oikein. Valupallon päälle lasketaan saneerausmassaa reilu kerros, jonka jälkeen sitä aletaan kelaamaan vinssillä ylöspäin. Valupallon noustessa hormia pitkin ylös, pinnoitusaine tarttuu ja imeytyy hormin sisäpintaan tukkien kaikki pienimmätkin vuotokohdat. Työn laatu ja lopputulos varmistetaan vielä pinnoituksen (massauksen) jälkeen savupanoskokeella.

 

Mikä on hormipinnoitus? 

​

Hormipinnoituksella on useita eri nimiä, kuten esimerkiksi liukuvalu, hormimassaus, hormisaneeraus, piipun korjaus jne. Kaikkien edellä mainittujen toimenpiteiden yhteisenä tavoitteena on tehdä vanhasta muuratusta savupiipusta paloturvallinen. Hormin sisäpintaan tasaisesti valettu pinnoitusaine/saneerausmassa tukkiin hormiston vuotokohdat (rapautuneet saumat), lujittaa piipun rakenteen ja tekee hormistosta paremmin vetävän sekä lämpöä varaavan kokonaisuuden. Hormipinnoitus on markkinoiden nopein, paras ja edullisin huoltotoimenpide. 

 

Miksi pelkkä nuohous ei riitä? 

​

Paljon käytetty ja säälle, kosteudelle sekä lämpötilanvaihteluille alttiina ollut hormisto on monesti rapautunut niin pahasti, että pelkällä nuohouksella ei saavuteta riittävää hyötyä. Tällöin oikea huoltotoimenpide on hormipinnoitus. Hormipinnoituksen myötä savupiipusta tulee tiivis, lujarakenteinen, hyvin vetävä ja paremmin varaava sekä ennen kaikkea paloturvallinen.

 

Onko piipunhattu tärkeä? 

​

Mikäli vanha muurattu savupiippu on ollut ilman piipunhattua vuosikaudet, sen tiilet, laastisaumat, hormien väliseinät ja piipunpää (tai lenssi) ovat aina rapautuneet merkittävästi. Tutkimuksen mukaan yhteen hormiin sataa vuodessa noin 100 litraa vettä, mikäli piipunhattu ei ole ollut suojana. Kun savupiippu on pitkään alttiina sään ja kosteuden rasituksille sekä lämpötilanvaihteluille – sen kunto ja toiminnallisuus heikkenee. Piipunhatun tulisi aina suojata hormistoa sään rasituksilta.

 

Milloin hormit on hyvä pinnoittaa? 

​

Mikäli omistat vanhan talon niin kaikista tärkeintä on tarkkailla tulipesän ja savupiipun yleiskuntoa. Mikäli sinusta tuntuu, että hormit eivät vedä tai varaa riittävän hyvin, tai piipunpää ja hormiston väliseinät ovat heikossa kunnossa niin ota yhteyttä ammattilaiseen. Todennäköisesti tällöin savupiippusi ei ole enää paloturvallinen ja vaatii oikeita huoltotoimenpiteitä pikaisesti.

 

Kuinka monta päivää hormipinnoitus kestää? 

 

Työnkesto riippuu paljon pinnoitettavien hormien määrästä, mallista ja muista muuraus-/korjaustöistä. Yleisesti ottaen perinteisen omakotitalon hormien pinnoittaminen kestää noin 1-2 päivää. Mikäli hormisto on haastavan mallinen tai muita korjaustöitä on paljon, niin työnkesto on 3-4 päivää.

 

Jääkö sisätilat ja vesikatto sotkuisiksi hormipinnoituksen jäljiltä? 

​

Ennen hormien puhdistamista suojaamme sisätilat sekä vesikaton huollellisesti tarvittavilta osin. Etenkin ulkona vesikatto ja sisätiloissa savupellit, tulisijan luukut ja huoneiston lattiat suojataan huolellisesti. Pinnoitustyön valmistuttua suojaukset puretaan, sisä- ja ulkotilat siivotaan ja hormeista sekä tulisijoista tullut noki kerätään huolellisesti talteen. Pyrimme aina siihen, että sisä- ja ulkotilat jäävät yhtä siistiksi kuin ne olivat tullessakin.

bottom of page